EUX - Svendebrev og hue

image description To the next section

Én uddannelse, mange muligheder

EUX er en erhvervsgymnasial uddannelse. Det betyder, at du både får en erhvervsuddannelse og gymnasial eksamen. Uddannelsen er sammensat, så du får en række fag på gymnasialt niveau, samtidig med at du får en erhvervsuddannelse.

Vælg EUX, hvis du er målrettet og gerne vil dygtiggøre dig inden for et erhverv og gymnasiale fag. Konkurrencen om praktikpladser er skarp, men med en EUX vil du stå med de bedste muligheder for at få en praktikplads. 

Gymnasiale fag

På EUX grundforløb 1 får du generelle erhvervsfag og tre gymnasiale fag: Dansk, engelsk og samfundsfag på C-niveau. Kommer du ikke direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du senest ved afslutningen af EUX grundforløb 2 have gennemført de tre fag på C-niveau, fx på VUC.

På EUX grundforløb 2 får du yderligere 3 gymnasiale fag på C-niveau: Matematik, fysik og teknologi eller informationsteknologi. Det sidste fag bliver bestemt ud fra dit valg af erhvervsuddannelse.

På EUX hovedofrløb fortsætter en række af fagene på B- og A-niveau, og der kommer andre gymnasiale fag til.

To the next section
desc

Kom til besøgsdag på erhvervsuddannelserne, EUX og 10. klasse

Se mere her

To the next section
To the next section

Adgangskrav til erhvervsuddannelserne på TEC

Adgangskrav

Generelt gælder det, at du skal have mindst 02 i dansk og matematik. Derudover er der adgangskrav, som afhænger af din alder, og hvornår du blev færdig med folkskolen.

Læs mere om adgangskrav her

 

 

test

Opbygning af uddannelsen

Hvordan er en EUX-erhvervsuddannelse bygget op, hvor lang tid tager grundforløbet? Skal du starte på Grundforløb 1 eller 2, og hvornår er det nu, man skal i praktik?

Læs mere om opbygning her

 

 

Fagretninger på Grundforløb 1 på TEC

Fagretninger på Grundforløb 1

Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du starte på Grundforløb 1: EUX. Din fagretning toner dit grundforløb og forbereder dig på Grundforløb 2.

Læs om vores EUX-fagretningen her

To the next section
thumbnail

EUX på TEC - svendebrev og hue

Se filmen
To the next section

Ofte stillede spørgsmål om EUX

 • Skal jeg starte på Grundforløb 1 eller 2?

  Grundforløb 1 – valg af fagretning
  Du starter på EUX grundforløb 1, hvis det er mindre end et år siden, du blev færdig med folkeskolen. På grundforløb 1 får du en introduktion til EUX, så du bliver klar til at vælge hvilken EUX uddannelse, du gerne vil starte på (= EUX grundforløb 2). På grundforløb 1 skal du vælge fagretningen EUX. Læs om TECs fagretninger på Grundforløb 1

  Grundforløb 2 – valg af uddannelse
  Du starter på EUX grundforløb 2, hvis det er mere end 1 år siden, du blev færdig med folkeskolen. På grundforløb 2 vælger du den specifikke uddannelse (fx EUX bygningsmaler eller EUX elektriker), du gerne vil starte på. Læs om TECs uddannelser (grundforløb 2)

 • Hvilke adgangskrav er der til erhvervsuddannelserne?

  For at blive optaget på EUX grundforløb 1 skal du:

  • have mindst 02 i dansk og matematik fra folkeskolens afgangsprøve eller tilsvarende prøver, og at du skal kunne dokumentere det
  • have afsluttet folkeskolen eller have modtaget tilsvarende undervisning
  • være erklæret uddannelsesparat

  For at blive optaget på EUX grundforløb 2 skal du:

  • have mindst 02 i dansk og matematik fra folkeskolens afgangsprøve eller tilsvarende prøver, og at du skal kunne dokumentere det
  • have afsluttet folkeskolen eller have modtaget tilsvarende undervisning
  • have gennemført dansk, engelsk og samfundsfag på C-niveau
 • Hvad gør jeg, hvis jeg ikke lever op til adgangskravene?

  Selvom du ikke opfylder adgangskravene, kan du stadig søge ind på EUX.

  Kommer du direkte fra folkeskolen eller er du under 25 år, kan du komme til optagelsesprøve i matematik og dansk med efterfølgende samtale, så vi kan se, om du er klar til at tage uddannelsen. Består du ikke prøven, har du forskellige muligheder for at hæve dine karakterer (fx på sommerskole eller forberedende forløb på VUC).

  Er du mellem 18 og 25 år, og er det mere end et år siden, du blev færdig med folkeskolen, kan du komme på et EUX-forberedende forløb på VUC, hvor du får undervisning i dansk, engelsk og samfundsfag på C-niveau.

  Læs mere om VUC og optagelsesprøven

 • Hvordan søger jeg ind på en erhvervsuddannelse?

  Du søger ind på TECs uddannelser via optagelse.dk. Tilmeldingsfristen afhænger af, om du skal på EUX Grundforløb 1 (hvis du kommer direkte fra 9. / 10. klasse) eller EUX Grundforløb 2 (hvis det er mere end et år siden, du blev færdig med folkeskolen). Du finder alle tilmeldingsfrister og startdatoer her

 • Får jeg løn eller SU under uddannelsen?

  Du får elevløn, når din uddannelsesaftale med en virksomhed træder i kraft. Startlønnen for erhvervsuddannelserne ligger typisk mellem 7.000 kr. og 9.500 kr. om måneden. Er du over 18 år, og har du ikke en uddannelsesaftale med en virksomhed, kan du søge SU. På Hovedforløbet får du altid løn, hvad enten du har en læreplads i en virksomhed eller i Praktikcentret.

 • Hvordan finder jeg en praktikplads?

  Når du kommer på Hovedforløbet skal du i praktik. Du skal selv finde en praktikplads, men du kan få hjælp til praktikpladssøgningen på skolen. Der er i øjeblikket rigtig gode praktikmuligheder på følgende uddannelser: Automatiktekniker, bygningsmaler, karrosserismed, smed, lastvognsmekaniker, elektriker, vvs- og energi, lager og transport, serviceassistent, vejgodstransport (chauffør) og tømrer.

  Hvis det ikke lykkes dig at finde en praktikplads, kan du på de fleste uddannelser få en skoleaftale i TECs Praktikcenter, så du stadig kan gennemføre din uddannelse. I Praktikcentret arbejder du på værksted, ligesom i en almindelig virksomhed. Læs mere om Praktikcentret

 • Kan jeg læse videre, når jeg har gennemført en erhvervsuddannelse?

  Når du har gennemført EUX, kan du enten arbejde som faglært eller starte på en videregående uddannelse. EUX giver dig samme muligheder for at læse videre, som hvis du havde taget en gymnasial uddannelse alene.

To the next section
OK

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse, vurdere hvordan indhold på sitet bruges og til at målrette vores markedsføring. Ved at klikke videre på sitet accepterer du websitets brug af cookies. Vis detaljer